Hem Nyheter Kontakt Om fastebrev Källor Mer om ...

Reduktionshandlingar – eller inte?

2023-08-26

Många av fastebreven som presenteras på de här hemsidorna är avskrifter. För de fyra häraden som ligger längst i väster, Aska, Dal, Lysing och Göstring, så finns en stor andel av avskrifterna i några volymer i Östergötlands läns landskontors arkiv.

Det handlar om Östergötlands läns landskontors arkiv GIII f. Skattläggningsregister står det i arkivbeskrivningen. Det är bara till viss del korrekt. Serien består av 23 volymer varav två är register till de 21 övriga. De flesta av dessa 21 är verkligen skattläggningsregister och innehåller uppgifter om de krononohemman som skatteköptes under 1700-talets första årtionden. Det var alltså gårdarnas bönder som tidigare hade hyrt gårdarna av kronan som köpte dem. I arkivserien finns emellertid några undantag, volymerna 10 och 11. Dessa visar sig vara fulla av avskrifter av gamla jordabrev på skattegårdar, till stor del fastebrev. Några går så långt tillbaka som till medeltiden. Volymerna omfattar de fyra nämnda häraderna, Östergötlands fyra västligaste.

Om just de bägge nämnda volymerna finns det en artikel av Claes Westling i Släktforskarnas årsbok 2017. I artikeln tar han också upp avskrifter från närliggande städer och var dessa finns.

Man kan fråga sig vad syftet var med avskrifterna. De tycks ha gjorts kring 1690. Det finns i alla fall inga avskrivna dokument som är yngre än så. Det yngsta är från våren 1690. Liknande avskrifter finns på andra håll i svenska arkiv,

Volymen från Kalmar län är beskriven av Sandberg (1956). På 15 sidor redogör han för dess bakgrund och innehåll. Volymen från Skaraborg har jag inte tagit del av själv utan litar på Sandberg (1956) som skriver att den är daterad den 10/2 1690 och består av 101 avskrifter av åtkomsthandlingar, den äldsta från 1557, och omfattar fyra socknar. Avskrifterna i "fastebrevsvolymen" är betydligt fler och omfattar en längre tidspepok. Det äldsta brevet är från 1365, det yngsta från 1690.

Volymerna från Östergötland, Kalmar och Skaraborg är alltså snarlika till innehåll och ålder. Naturligtvis måste de ha en gemensam bakgrund och det faller då nära till hands att tro att det har med reduktionen att göra. Reduktionen gick i huvudsak ut på att dra in jord från adeln till kronan. Det ledde till omfattande undersökningar för att få klart för sig hur adeln kommit att äga sin jord. Det verkar inte helt otroligt att skatteböndernas egendomar också undersökts.

Sandberg (1956) redogör rätt väl för bakgrunden till avskrifterna. Trots det är det nog många med mig som ställer sig en annan fråga, nämligen om det finns fler handlingar av samma slag. Finns det kanske liknande avskrifter för hela riket?

Lästips:


- - - - - - - - - -