Hem Nyheter Kontakt Om fastebrev Källor Mer om ...

Mer om ...

"Mer om ..." är rubriken en sida som inte är tänkt att vara lika katalogaktig och strikt som som de andra sidorna. Vi kommer helt enkelt att skriva mer om ... något. Det kan vara mer om vad som föregick fastebrevens tillkomst, om hur de förvarats genom århundradena eller om annat som kan fördjupa kunskapen och kittla intresset.


- - - - - - - - - -

Tidigare artiklar:

  • 2023-05-02 Norrköpings Arbetareförenings pergamentsbrev
  • 2023-08-26 Reduktionshandlingar – eller inte?
  • - - - - - - - - - -


    Torönsborgsbreven

    2023-10-08

    Torönsborg är ett herresäte i Östgöta skärgård som man åker förbi när man ska till Tyrislöt. Där fanns i gångna tider ett arkiv med en hel del pergamentsbrev. Några av breven hamnade så småningom på Sävstaholm i Sörmland i ett arkiv som nu finns på Riksarkivet.

    I Örnbergska samlingen vid Landsarkivet i Vadstena redogör Levin Wiede för sina upplevelser kring Torönsborgsbreven. Wiede var stiftsbibliotikarie i Linköping och kyrkoherde i Västra Husby och Ekebyborna. Vi återberättar här hans berättelse, något förkortad och med moderniserat språk (Örnbergska samlingen, Örnbergs enskilda handlingar 2).

    Toronsborg_A

    Någon dag sommaren 1832 kom jag in i dåvarande firman Ekedahl & Enhörnings handelsbod i Norrköping och fann där på disken en tjock foliant, skriven med gammal urblekt stil och använd till strutpapper. Vid närmare genomseende befanns den innehålla ”Kungl Svenska Ambassadens Hovhållning uti Köpenhamn som följer, näml. …”

    Så långt folianten räckte var kostnaderna vid nämnda ambassad (av år 1680) 8937 daler silvermynt, men räkenskapen tycktes ändå inte vara avslutad, eftersom många blad i slutet var avrivna. Jag frågade herrarna på stället om de hade mera sådant. Då visade de några kungabrev, som de för namnteckningarnas skull hade sparat. Dessa var

    Jag bad att få köpa alla breven och handlingarna, eller att åtminstone att få veta var de kom ifrån, men bådadera blev mig förvägrat. Av det sista brevet kunde dock slutas att de blivit förskingrade från Torönsborg, ett gammalt adelsgods i Östgöta skärgård. Antagandet blev tyvärr bekräftat genom en snickargesäll som jag någon tid därefter träffade och som jag frågade om några gamla papper hade blivit förstörda under den tid han arbetat vid Torönsborg. Han berättade då, att han begagnat otaliga sådana till att ”spackla” möbler med då de skulle betsas och poleras. Det var lätt att få tillåtelse till det eftersom tjänstefolket vid Torönsborg efter förra grevens frånfälle fick använda så mycket papper de behagade. De skickade också två lass sådant gammalt papper att säljas i Norrköpings handelsbodar. Likaså hade det tillgått på Ekenäs då samma gesäll arbetade där. För att erhålla visshet i saken vände jag mig slutligen till den som vid nämnda tillfälle var bokhållare på Torönsborg och om vars pålitlighet i uppgifter var fullkomligt säker. Hans berättelse träffade alldeles in med snickarens, men så mycket mer avskyväckande, som skövlingen blivit verkställd just på själva egendomsherrens befallning!

    Egendomsherren var en ung arvtagare som efter sin faders död på Sonstorp i Östgöta bergslag genast hade rest till sin nya besittning, Torönsborg. Där fanns ett utmärkt bibliotek som blivit hämtat av statsrådet greve A.G. Mörner, och dessutom ett ännu dyrbarare arkiv. Det var nerpackat i stora lårar med var sin förteckning om innehållet. Lårarna, åtta till antalet, tömdes på gårdsplanen och användes att frakta ost i till Stockholm. Innanmätet fick var och en ta för efter behag. En smed tog alla vaxkuporna under pergamentsbreven. Bokhållaren valde 77 pergamentsbrev, de han tyckte var vackrast (d.v.s. de yngsta). Innan dess hade dock samma man varnat sin herre: I förtagen eder, nådige greve! Pappren kan ju innehålla viktiga handlingar om vår forntids historia! Han fick till svar att greven inte brydde sig om vår forna historia. Ännu en invändning att pappren och i synnerhet pergamentsbreven kunde innehålla nödvändiga åtkomsthandlingar på godset. Det besvarades med det övermodiga uttrycket Den som vill försöka att frånta mig godset, honom vill jag se i näven. Inom tio år därefter hade greven överlämnat godset och all sin egendom åt sina borgenärer.

    Toronsborg_B

    Av nu nämnda 77 pergamentsbrev fick undertecknad välja hur många som helst, men beklagar att inte fler än sju valdes, de samma som nu blivit i avskrift meddelade till kungliga akademin. Än fler hade bort anmärkas, såsom:

    Bläddrar man fram och tillbaka i samma volym Örnbergska samlingen hittar man dels en uppräkningar av pergamantsbrev från Torönsborg, dels fler uppgifter om vart breven tog vägen. Bland annat finns en förteckning av 171 brev, varav 13 var medeltidsbrev som föregår nedanstående text.

    Ovan förtecknade 13 äldre och 158 nyare pergamentsbrev och handlingar hörande till det förskingrade grevliga Gyllenstiernska arkivet på Torönsborg innehades åren 1845-1847 av framlidne kammarjunker greve Carl Olof Stellan Mörner som då vistades på Örbäck i Östra Husby i Östergötland. Herr greven erbjöd mig att utvälja vad jag funne för gott att tillägna mig, vilket anbud jag avböjde, men jag tog i stället av honom ett heligt löfte att han skulle tillställa sin broder ej mindre dessa, än alla de andra arkivet tillhöriga handlingar så snart denne hunnit genom börd tillvinna sig Torönsborg. Huruvida samma löfte uppfylldes, känner jag ej.

    Linköping d 9 april 1854. L Wiede.

    Av de äldre permebreven ägs nu nr 1, 3, 6, 7, 10 och 12 av tullförvaltaren Ullman i Norrköping och nr 2, 4, 5, 8, 9, och 11 av professor och riddare doktor Collin ibm, vilken uppger sig ha till förra ägarens greve C.O. Mörners sterbhus för sistanförda sex permebrev betalat vid pass 42 riksdaler. Av nyare handlingar ägs åtskilliga permebrev, nämligen nr 5, 7, 9, 46, 47, 60, 62, 65, 66, 70, 138, 139, 152 och 153 av löjtnanten Ribbing på Djurön.
    (med det senare tillägget i texten) som sedermera skänkte dem till arkivet på Boxholm, dit de en gång förr hört och där de nu förvaras.

    Flera av de förteckande breven fanns bara några år senare i Sävstaholm. Det framgår av en förteckning i "Handlingar rörande Skandinaviens historia", del 26 (1855) Handlingar rörande Skandinaviens historia", del 26 (1855) som digitaliserats genom Google books. Man hittar förteckningen i slutet av boken. Några av breven där är fastebrev från Hammarkinds härad, och bland dessa finns ett och annat med på den här hemsidan. Det handlar bland annat om fastebrev från Rövik, Uppäng, Arentorp och Burtorp i Skällviks och S:t Anna socknar.


    - - - - - - - - - -